Jag är hemma igen…
14th mars 2024Hej på er!
Lite sen denna vecka för jag har varit på Plåten sen i lördags.
För er nya läsare ska jag säga att Plåten är ett torp jag köpte under pandemin i Laxarby, Dalsland.
Jag säger jag för mannen kunde för sitt liv inte förstå vad vi skulle med det Plåten till. (nu uppskattar han det oerhört men han såg mest allt jobb)
Vad jag inte kollade upp eller rättare sagt inte ens hade en tanke på var att kolla hur stor tomten var.
Jag hade ju fullt sjå att se möjligheterna i torpet.
Det visade sig vara 5000 kvm.
Bara på den ena tomten för det är två tomter där gäststugan och förråden är.
Så ytterligare 2500 kvm varav en del igenvuxet och inte användes.
Vips stod jag med 7500 kvm och kan inte ett dugg om trädgårdskötsel.
Nu vet jag att jag varje år gör ett smörgåsbord till rådjuren.
Hittade tex 3 stora trädgårdsland som jag inte en såg innan jag övertagit Plåten.
Vid den ”lilla” tomten stod det 4 gigantiska tallar som behövde tas ner och när grannarna Göran & Göran skulle ta tag i det ansåg dom att min tomt såg ”Förjävlig ut” så dom undrade om det gick bra att röja mer när dom ändå var på G?
Kan säga att det var inget jag reflekterat över men så har jag ingen skog heller..
Kör på sa jag och nu när jag kom ner hade tomten vuxit med ytterligare 1000 kvm…. Precis vad jag behövde.. Eller inte..
Så nu har jag eldat i tre dagar, charmen med eldning ger sig efter 12 timmar ska du veta..
Men blivit en jävel på att kvista tall och gran på kuppen.
Jag har snittat 20 000 tusen steg på dag vilket inte är mycket i sig men ytan jag gått på är 75 X 75 meter.
Så jag måste mest sett ut som ett djur som kommit på fel sida av viltstängslet.
Och en knapp tredjedel är fixad..
Så vad vill jag ha sagt med det här?
Har du inga planer i helgen är det bara att komma förbi och hämta nyckel till Plåten.
Koordinaterna till Plåten får du också, vinkällaren är välfylld och finns massor av käk i frysen.
Så bara att sätta igång och elda;)
Men för er som är hungriga ska jag äntligen berätta om vad vi har i helgen…
Lyngenräkorna fortsätter vi med eller ”Champagne-räkorna” som vi numera kallar dom för räkorna är stora som champagnekorkar.
Och en förträfflig ursäkt att öppna en flaska bubbel.
Kolla in bolaget för det har kommit en drös kanonfina cremanter så behöver man kanske inte dricka champis, finns så mycket annat bra.
Havskräftorna har gått ner lite i pris till 750:- denna vecka och dom är också magiska.
Hummer kommer det men den är mest dyr just nu så fokusera på räkor och havskräftor.
Fin rödspättafilé från Smögen för 399:- samt långafilé som Ullis ska marinera i gremolata dvs persilja, vitlök och citron 390:- kg.
Supergott att smörsteka.
Sen har äntligen den tyska vita sparrisen kommit!
Som jag har längtat, älskar mat i säsong.
Just nu skrei i olika former och nu sparrisen.
Skala ordentligt, fuska inte för då blir det trådigt.
Koka i salt, lite socker och citron tills sparrisen är mjuk men inte för mjuk.
Servera med hollandaise, löjrom eller en skiva kallrökt lax.
Eller kanske som garnityr till skreiryggen med brynt smör, rostade hasselnötter?
Äts ofta hemma hos oss.
650:- kostar sparrisen, 670.- för skreiryggen.
Filén 355:- och slaget 298:-
I köttdisken finns det svensk entrecôté för 699:- , ankbröst 598:-.
Biff A La Lindström för 85:- st och även tonfiskbiffar smaksatta med vitlök,chili och basilika 85:-
Vaggeryds isterband, kroppkakor och blodpuddning finns också.
Helgkassar denna vecka blir en vårig kycklinggryta med grädde, citron & primörer som serveras med persiljeslungad potatis.
Alternativt hummerfärserad rödtunga med en skaldjurssås och duchessepotatis.
Dessert blir rabarber med färskost samt havresmul.
Eller äpple/saffranskaka med körsbär.
Smörrebröd denna vecka blir med kycklingcurryröra och rostad lök,
kallrökt lax med sardellkräm med parmesan samt dagens bästa ost
3 st 165:-
Ledsen för långt brev denna vecka…
Känns kanske inte som om jag sålde in en helg på Plåten speciellt bra men någon av er kanske inte har förstånd nog att nappa?
Jag lovar att det finns goda viner i källaren;)
Själv ska jag gå till mina vänner Lotta & Patric på restaurang Ärla.
Nyöppnat i lärkstan som fått massor av goda recensioner.
Inte ett dugg förvånad för grymma kockar som jag jobbade med för snart 30(!!!!!) år sedan på Erik´s bakficka.
Väl värt att kolla upp.
Nä nu ska jag sluta svamla, kommer nog bli om som avregistrerar från nyhetsbrevet sig denna vecka;)
Ring mig på 08-6400882 eller boka in din mat via formuläret.
Svara på mailet fungerar också alldeles ypperligt.
Trevlig helg
/Pernilla på Hammarströms
Ps nästa vecka blir det fokus på påsken…
Påskformuläret finns uppe och jag har börjat ta emot beställningar på svenska benfria lammstekar 7hg till 1 kg ligger stekarna på.
Även bra att hojta om Sivans påskostar.
Fått hem en laddning men verkar ta slut fort så kommer hem mer.