Kom och fira in julen med oss!
27th november 2024Hej på er gott folk!
Allt väl med er?
Här är det fullt sjå i tomteverkstan måste jag säga..
Julen kom med stormsteg precis som vanligt och vi var nästan beredda..
Men bara nästan.
Säger som jag brukar, ingen kommer ihåg en fegis;)
Kruxet med alla dessa sillhögtider är att man kan inte lägga in sill/lax i en handvänding utan det tar sin lilla tid.
Så det är därför jag envisas med att ni ska förboka er julmat för när det är slut är det slut…
Minns ett år när senapsillen tog slut.
Jösses blev ungefär samma ramaskri som när motboken infördes.
Förhoppningsvis kanske man hittar någon annan sill av de 20 sorterna vi har men vet man med sig att julen går i stå så med senapsillen så boka för guds skull.
Ett år kom det in en man 5 minuter innan jag stängde och han skällde ut mig efter noter.
Jag hade sabbat hela hans jul för senapsillen tagit slut.
Han var så arg men för er som känner mig, jag som aldrig kan vara riktigt tyst svarade jag glatt att jag mest var ”glad att sillen är slut 5 minuter innan stängning”.
Extra svårt att vara tyst då han gjort klart för mig att det var första gången han äntrade butiken och absolut den sista..
Bet mig i tungan och mumlade tyst ”Vill inte ha elaka människor här ändå”..
Och om det ”VÄRSTA SOM KAN HÄNDA!!!” (som han skrek åt mig) är att senapsillen är slut då har man det ganska bra här i livet..
Får många frågor om när sista datumet för att förbeställa julmaten är.
Dessvärre kan jag inte svara på det utan när jag känner att det rallar på för mycket stänger jag ner formuläret och man får komma ner till butiken och handla på plats.
Fördelen med att boka är ju att lastbilen står utanför butiken den 22 & 23 december för utlämning av varor.
Samt att man är garanterad att få det man vill ha, som senapsillen:)
Det där formuläret blir bara längre och längre men vi kommer ju på fler roliga rätter som vi vill laga.
Men nog om det nu, nu ska vi fira advent!
Så vi börjar så smått med julen redan nu.
Vi kommer baka vörtbröd, Ullis hemgjorda sötstarka senap är klar och vi kommer att griljera julskinka.
Fått hem massor av julgodis från Cerry´s och hans lilla familjeföretag i Älvsjö.
Blandade påsar med godis, knäck, saffranskola, mintkyssar och brända mandlar.
Sivan´s första laddning med julostar kom förra veckan.
Passa på att bunkra upp hennes ost inför julen.
Julosten och cheddarosten tog slut förra året men även om jag köpt mer i år är det alltid bra att handla i god tid.
Stilton från England samt Sivan´s hembakta pepparkakor finns också.
Vi har även gjort pepparkaksdeg på 5 hg´s för 75:-.
Som bekant är jag lat av naturen och kom på förra året att om man halvfryser rullen med pepparkaksdeg kan man hyvla med osthyveln..
Hepp poch man får börja dricka glögg spetsat med rom betydligt tidigare.
Kavla?! vem pallar med sånt?
Bortsett från julskinka kommer det finnas hemgjorda köttbullar, rödbetssallad.
Även fått första laddningen med lutfisk för er tokar som äter det..
Torkad, uppblött fisk?! Alla som älskar lutfisk pratar hela tiden om ”såsen”..
Jag förstår inte det där riktigt, kan man inte äta god fisk med ”god sås” i alla fall?
Bechamel med kryddpeppar är ju inget konstigt?
Den här helgen har jag kanonfint pris på stor rödtungsfilé från Smögen.
Gör en bechamel med kryddpeppar och gör en gratäng av det?
Mitt tips till dig så slipper du uppblött fisk. 😉
Helgkasse den här veckan blir just rödtungsgratäng.
Kanske inte med kryddpepparsås utan med saffranssås och duchessepotatis. 195:- pp
Ullis har kokat en rilette på ankbröst till förrätt.
Så gott, något av en favorit hos mig.
Ankbröst och fläsklägg som kokats sönder och samman i ankfett.
Du hör ju själv hur gott det låter;)
Serveras på en skiva bröd med majonnäs & cornichons. 125:- pp
Det blir endast 1 helgkasse den här veckan pga mycket att göra i köket.
Blir detsamma nästa vecka för fokus blir lite på att få klart alla sillar/laxar & leverpastejer.
Så det blir endast 1 rätt nästa vecka också, får väl se vad det blir.
Vi har gjort en laddning leverpastej som vi har på smörrebrödet den här veckan.
Ett ypperligt tillfälle att pröva världens godaste leverpastej som är ett måste på julbordet.
Serveras med vår rödbetssallad. Sen blir nästa sort en av årets sillnyheter smaksatt med basilika, tomat & parmesanost.
Blev jättegod måste jag säga.
Och vankas det jul så måste ju sista sorten bli med engelsk stiltonost.
3 st 165:-
Dessert den här veckan blir en dessert på uppvisad Delice vitmögelost med inkokta päron toppat med kanderade nötter.
Eller du kanske vill gå lite mer klassiskt så har vi
en äpplemousse på mascarpone toppat med körbärskompott.
I morgon blir sista torsdagen med ärtsoppa/fläsk och pannkakor.
Vi har även sagt att vi gör en laddning med blodpudding & kroppkakor till sen får det vara nog för i år.
Så passa på nu i helgen.
Blodpuddingen går ju att frysa men inte kroppkakorna.
Det blir bara en sörja av potatis & fläsk.
Inser just att jag har varit dålig på att skriva ut priserna men du får kolla i formuläret, där står alla priser.
Och kika även in på nyårsformuläret där nyårsmenyn finns komplett med nyårsviner från Handpicked Wines.
Jaha ja, alldeles för långt som vanligt.
Får höra att man ska vara kort och koncis när man skriver nyhetsbrev men har inte lyckats på 18 bast så lika bra att ge upp…
Tur att ni orkar läsa eller åtminstone skrolla;)
Ska säga det att om ni vill ha något julbord till jobbet eller luciafirande på jobbet är det dags att boka.
Vi kommer baka lussekatter/ lussebullar till lucia.
Har några företag som bokar in grötfrukost med skinkmacka på hembakat vörtbröd samt lussekatter på lucia.
Kanske något på ditt kontor också?
Ha nu en trevlig helg, det ska jag ha!
Mvh Pernilla på Hammarströms som nås på 08-6400882